AKO SKLADOVAŤ VÍNO

Fľaše vína sa majú skladovať vo vodorovnej polohe a ďaleko od zdrojov tepla. Pokiaľ majú všetky fľaše rovnaký tvar, môžu sa stohovať na seba. Praktickejšie je však investovať do jednoduchého dreveného alebo plastového stojanu.

Dôvodom skladovania vína resp. fliaš na ležato je fakt, že korkové zátky zostávajú vďaka vínu vlhké. V dôsledku toho nemôžu vysychať a prepúšťať nežiadúce chute a vône. Vo všeobecnosti v obore vína platí, že sa ideálna teplota skladovania pohybuje okolo 13°C. Pokiaľ by sa malo víno otvárať a konzumovať počas 20 rokov od nafľaškovania, môže byť uchovávané v teplotnom rozmedzí 4°C až 24°C. Čo sa týka skladovania platí, že by sa vinár mal vyvarovať častým a veľkým výkyvom teplôt v skladovacích priestoroch. Ak je v zimnom období v pivnici 6°C a v lete 18°C, víno nemá kľud i keď je skladované v intervale odporučených teplôt. V lete sa rozťahuje, v zime sa zmršťuje, tým pádom nemá ideálne a stále podmienky na to, aby mohlo dosiahnuť svoj predurčený potenciál.

Udržiavanie teploty pod optimálnu hodnotu tzn. 4 – 5°C, spomaľuje jeho zrenie. Využíva sa to najmä vtedy, pokiaľ je víno určené na ďalší predaj, alebo sa uchováva pre budúce generácie. V inom prípade sú odporučené vyššie skladovacie teploty medzi 12 – 18°C.  Veľmi dôležitým faktorom je vyhnutie sa priamemu slnečnému žiareniu z dôvodu zahrievania vína. Taktiež je predpoklad, že žiarenie môže spúšťať určité chemické reakcie, ktoré môžu mať negatívny vplyv na senzoriku a chuť vína.

Nepriaznivé účinky na zrenie vína môžu mať aj rôzne vibrácie a otrasy. V miestnosti kde sa víno skladuje a dozrieva by sa nemali nachádzať žiadne zapáchajúce predmety ako napríklad oleje, benzín, gumy, alebo iné vône a intenzívne predmety/potraviny. Pokiaľ takýto priestor nie je k dispozícií je vhodné zaobstarať si chladiaci box, ktorý sa  dá v súčasnej dobe zohnať za výhodnú cenu napríklad aj na našej stránke. Väčšina z nich je vybavená UV filtrom, kompresorom, alebo termočlánkom s nízkou hlučnosťou a vibráciami. Navyše modely, ktoré majú viac teplotných zón umožňujú skladovať rôzne typy vín (biele/červené, archívne, …) pri rôznych teplotách tak, aby zrenie prebiehalo za ideálnych podmienok.